Vara ledare inom RG
När du själv kommit längre i din rehabilitering är du välkommen att engagera dig som förebildsledare på RG:s kurser och läger, i den uppsökande verksamheten eller inom våra friluftsaktiviteter. Du som inte har en egen fysisk funktionsnedsättning är välkommen att delta som resursledare.
Ledare på kurser och läger
Målsättningen med våra kurser och läger är att deltagarna, med hjälp av förebilder och träning, får ökade färdigheter, tips och inspiration. Dagarna är fulla av aktiviteter, föreläsningar och samtal.
Stämningen på RG:s kurser och läger skapas i första hand av dig och dina ledarkollegor. Det är er positiva attityd och fokus på möjligheter som lyfts av deltagarna som inspirerande och unikt och som får dem att våga och vilja det lilla extra. Inga förkunskaper krävs.
Du får gratis utbildning både digitalt och på plats. Det är obligatoriskt för alla ledare att ha gått Ledarutbildning steg 1 så tveka inte att anmäla dig om du är intresserad.

Vad du kan få ut av att vara ledare
Som ledare får du
- arbetslivserfarenhet
- ett brett kontaktnät över hela Sverige
- personlig utveckling och nya erfarenheter
- möjlighet att göra en direkt och positiv skillnad för andra människor.
Färdigheter du kan utveckla är
- ledarskap
- pedagogiskt tänkande
- fysisk, psykisk och social hälsa
- samarbete och gruppdynamik
- insikt om skador/diagnoser och individen bakom
- nya perspektiv och möjligheter.
Att vara förebildsledare
Är du ledare med fysisk funktionsnedsättning fungerar du som förebild på RG:s kurser och läger. Som förebildsledare bör du
- vara minst 18 år fyllda (21 år på Ungdomsläger och Äventyrsläger)
- gilla fysisk aktivitet
- ha någon form av sysselsättning, t.ex. studier, arbete, aktiv idrottare eller annat
- vara självständig fysiskt och mentalt.
Mer information om vad det innebär att vara förebildsledare.
Att vara resursledare
På kurser och läger ingår ledare utan någon funktionsnedsättning i resursgruppen. Resursgruppen arbetar nära deltagarna och hjälper till vid förflyttningar och mer personliga bestyr samt assisterar under träningspass. Fokus ligger på att deltagaren själv ska klara av de olika momenten. Som resursledare ska du
- vara minst 18 år fyllda (21 år på Ungdomsläger och Äventyrsläger)
- ha fysisk förmåga att genomföra vissa lyft
- vara bekväm i sociala sammanhang.
Jag vill anmäla mig!
Anmäl dig till Ledarutbildning steg 1 och skicka in anmälan till de kurser och läger du vill vara ledare på.
Friluftsledare
I Stockholm arrangerar RG både kajakpaddling och skridskokälkåkning. Till denna friluftsverksamhet behövs det gångarledare som kan hjälpa till att plocka fram utrustning och assistera vid förflyttningar, men som också har ett genuint intresse för sporten och vill dela med sig av kunskap.
Om du är intresserad av att bli friluftsledare i Stockholm kan du kontakta .
Uppsökare
En uppsökare är en person som själv lever med en ryggmärgsskada och fungerar som förebild och stöd för någon som nyligen fått en liknande skada. Genom att besöka sjukhus och rehabiliteringsavdelningar erbjuder uppsökaren en unik möjlighet att lyssna, dela sina erfarenheter och visa att ett aktivt och självständigt liv är möjligt. För den nyskadade kan mötet vara ett första steg mot att förstå och anpassa sig till sin nya livssituation.
För uppsökarna innebär rollen att använda sina egna erfarenheter för att stötta och inspirera andra. Genom samtal och personliga berättelser kan de ge praktiska råd om vardagslivet, träning och hjälpmedel, samtidigt som de skapar hopp och motivation. Även anhöriga kan vara uppsökare – så kallade anhöriguppsökare – och erbjuda stöd till familj och närstående.
Är du intresserad av att bli uppsökare? Kontakta uppsökarkoordinatorerna på .