Ledarutbildning

RG Aktiv Rehabilitering utbildar alla ideella ledare som deltar i vår verksamhet. Vare sig du är ledare på en kurs eller inom friluftsliv, är uppsökare eller sitter i styrelsen vill vi att du ska känna dig trygg i din roll.

Digitala utbildningar

Ledarutbildning steg 1 är en grundläggande utbildning som är obligatorisk för alla aktiva ledare och förebilder inom RG:s kurser, läger och uppsökande verksamhet

Ledarutbildning steg 2 är frivillig och ger dig en möjlighet att fördjupa dina kunskaper och få fler verktyg i din ledarroll. 

Denna utbildning är helt digital och genomförs vid tre tillfällen per år på en veckodag i mars, maj och oktober kl. 18.00–21.00.

Ledarutbildning steg 1 innehåller kunskap om föreningen RG Aktiv Rehabilitering och vad det innebär att engagera sig ideellt. Den innehåller också ett avsnitt om skadelära, där du får ökad kunskap om de olika rörelsenedsättningar som RG arbetar med, samt ett avsnitt om grundläggande ledarskap.

Ledarutbildning steg 1 

Datum: 19 maj kl. 18.00–21.00
Plats: Zoom
Målgrupp: Du som vill engagera dig i RG Aktiv Rehabilitering

Även Ledarutbildning steg 2 är helt digital och genomförs en gång per år under fyra olika vardagskvällar kl. 18.00–20.00. 

Utbildningen innehåller fyra olika delar:

  1. Ledarskap. Vi går igenom olika typer av ledarskap och diskuterar vilka typer av ledarskap som passar vid Aktiv Rehabilitering. Vi berör även ämnen som bemötande, aktivt lyssnande, att tillåta tystnad och öppna/slutna frågor.
  2. Interkulturell kompetens. Vi diskuterar förmågor och kunskaper du behöver lära dig för att bli bättre på att hantera interkulturella möten effektivt och professionellt. Vi kommer att ta upp och diskutera normer, social kompetens och fördomar.
  3. Rullstolslära. Vi går igenom grundläggande teoretiska kunskaper om manuella rullstolar avseende rullstolens delar, hantering och anpassning.
  4. Det hälsosamma samtalet. Vi diskuterar fysisk aktivitet, träning och kost och hur man tar upp dessa ämnen med deltagare.

För att gå denna utbildning måste du ha genomfört RG:s ledarutbildning steg 1.

Ledarutbildning steg 2 

Datum: Kl. 18.00–20.00 under fyra vardagkvällar den 13, 15, 20 och 22 oktober.
Plats: Zoom
Målgrupp: Nuvarande och blivande ledare i RG Aktiv Rehabilitering

Utbildning på plats

Vi genomför också utbildning på plats i samband med kurser, läger och friluftsaktiviteter. Dessa utbildningar fyller framför allt två syften: att skapa trygghet inför uppdraget samt en härlig gruppkänsla och ett positivt arbetsklimat.

Kajakledarutbildning

I denna utbildning får du lära dig hur paddling och lägerliv kan anpassas för personer med fysisk funktionsnedsättning. Svenska kanotförbundet är samarbetspartner och håller i ledarskaps- och pedagogikdelar. 

Utbildningen genomförs vid behov av nya ledare/önskemål om utbildning. 

"En mycket bra blandning av teori och praktiska övningar. Då gruppen var mindre hade man hela tiden möjligheten att ställa frågor och få hjälp i de praktiska momenten.”

Utbildningen vänder sig till dig som vill vara ledare i de befintliga parakanotverksamheter som RG startade upp 2014 eller vill starta upp en liknande verksamhet på en ny ort. Utbildningen är även en lämplig fortbildning för dig som är kajakledare i en kanotklubb eller inom Friluftsfrämjandet och vill starta upp parakanotpaddling i din förening. Minimiålder för att delta är 16 år.

Utbildningen består av fem delar:

  • digital workshop om RG och metoden Aktiv Rehabilitering
  • digital workshop med föreläsningarna Ett gott bemötande och inkluderade ledarskap samt Ledarskap och pedagogik
  • grundläggande utbildningshelg på Bosön, Lidingö 
  • praktik på någon av RG:s kajakaktiviteter
  • teoriprov.

Tyngdpunkten i ledarutbildningen ligger på kajakpaddling och lägerliv med kajak. Dessutom ingår en utbildningsdel om skridskokälkåkning som är en utmärkt aktivitet att vara fysiskt aktiv med vintertid.

Under utbildningshelgen kommer vi att bo på Bosöns idrottsinstitut och vara där hela lördagen. På söndagen checkar vi ut och åker till Brunnsvikens kanotklubb för en dag med paddling utomhus.

Moment som ingår under lördagen:

  • hur vi använder metoden Aktiv Rehabilitering vid kajakpaddling
  • information om olika funktionsnedsättningar/skador
  • förflyttningar och lyftteknik
  • praktiskt pass i bassäng, säkerhet och räddningsteknik
  • planering och genomförande av kajakhajk
  • skridskokälkåkning, ett sätt att vara fysiskt aktiv vintertid.

Moment som ingår under söndagen:

  • ledarskap och pedagogik i praktiken
  • paddlingspass tillsammans med deltagare som är med i RG:s paddlingsverksamhet.

Praktiken genomför du genom att delta som ledarpraktikant på en av RG:s paddlingar. Du kan välja mellan kvällspaddlingar vid Brunnsviken på kvällstid i maj, juni, augusti och september, vår dagsturspaddling den 6/6 eller vår kajakhajk. Om du inte har möjlighet att vara med på någon av dessa paddlingar kan du göra din praktik på någon av de paddlingar som genomförs av våra samarbetsparter i Norrköping, Göteborg, Malmö och Luleå.

Som avslutning på utbildningen ska du få godkänt på ett teoriprov. När du klarat det är du certifierad ledare.

Som utbildningsmaterial används Kajak- och skridskohandboken – för dig med funktionsnedsättning. Utbildningsmaterialet är på 150 sidor samt instruktionsfilmer. Det sista avsnittet vänder sig speciellt till dig som är ledare och där hittar du färdiga manualer för upplägg av kajak- och skridskoträning samt information om funktionsnedsättningar, attityder och bemötande.

Du bör ha erfarenhet av att ha paddlat kajak/kanot, men vi ställer inga krav på vilken nivå du är som paddlare.

Avbokning ska göras senast 1 månad innan kursstart. 

Vid senare avbokning eller utebliven avbokning debiteras hela kursavgiften. För att inte debiteras kräver vi att sjukintyg uppvisas. Avbokning ska göras via e-post eller telefon till Masse Bjerkefors.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors