Kajak- och skridskoledarutbildning

Vill du lära dig hur paddling, lägerliv och skridskoåkning kan anpassas för målgruppen personer med fysikfunktionsnedsättning?

Målgrupp

Ledarutbildningen vänder sig både till dig som vill vara ledare i dagens friluftsverksamheter och till dig som vill starta upp likande verksamhet på en ny ort. Ledarutbildningen vänder sig både till dig som själv har en fysisk funktionsnedsättning och till dig som inte har det. Utbildningen är även en lämplig fortbildning för dig som är aktiv kajakledare i en kanotklubb/Friluftsfrämjandet och vill Inkludera/ starta upp parakanotpaddling i din klubb/lokalavdelning. Minimiålder för att gå utbildningen är 16 år.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är i tre delar:

  1. Grundläggande utbildningshelg på Bosön, Lidingö (se mer information nedan).
  2. Endagspraktik på RG:s verksamhet i Stockholm eller på någon av orterna som RG samarbetar med.
  3. Teoriprov.

Tyngdpunkten i ledarutbildningen ligger på kajakpaddling men momenten lägerliv (i samband med kajakpaddling) och skridskokälkåkning ingår också.

Grundläggande utbildningshelg

Moment som ingår under utbildningshelgen:

  • Kajakpaddling i bassäng och utomhus
  • Förflyttningar och lyftteknik
  • Attityder och bemötande
  • Handikapp och skadeinformation
  • Praktiskt rullstolspass
  • Säkerhetsstrategier
  • Långfärdsåkning på skridskokälke – teori

Utbildningsmaterial

Som utbildningsmaterial används ”Kajak- och skridskohandboken - för dig med funktionsnedsättning”. Utbildningsmaterialet är på 150 sidor samt instruktionsfilmer. Det sista avsnittet vänder sig speciellt till dig som är ledare och där hittar du färdiga manualer för upplägg av kajak- och skridskoträning samt information om handikapp, attityder och bemötande.

Förkunskaper

Du bör ha erfarenhet av att ha paddlat kajak eller åkt skridskor/skridskokälke men vi ställer inga krav på nivå.

Hur utbildningen kom till

2011-2014 genomförde RG projekt Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv – för dig med funktionsnedsättning. Syftet var att ge personer med fysik funktionsnedsättning ökade möjligheter att paddla kajak, åka skridskokälke och utöva lägerliv. Under projekttiden startades friluftsverksamhet på fem orter: Luleå, Falun, Göteborg- Ljungskile, Norrköping och Malmö. RG tog även fram ledarutbildningen ”RG Friluft” för att kunna utbilda ledare till orterna. Hitintills har ett femtiotal ledare gått utbildningen och blivit certifierade ledare. Vår målsättning är att kunna erbjuda utbildningen vartannat år.

Kontaktperson

En mycket bra blandning av teori och praktiska övningar. Då gruppen var mindre hade man hela tiden möjligheten att ställa frågor och få hjälp i dem praktiska momenten.

deltagare

Kajak- och skridskoledarutbildning

Tid: 12–13 juni 2021
Plats: Bosön, Lidingö
Antal platser: 10