RG Integration

2019-2022 drevs projektet RG Integration, ett projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden. Målgruppen för projektet var migranter i Sverige som var över 15 år med en ryggmärgsskada eller liknande förutsättningar.

Projektets syfte

Projektet gav migranter med ryggmärgsskada eller liknande förutsättningar möjlighet att öka sin kunskap om sin skada, sina rättigheter och möjligheter genom möten med förebilder, deltagande i aktiviteter inom RG och genom hemsidorna rgintegration.se samt delar av ryggmärgsskada.se som översatts till arabiska och engelska.

Projektet skapade en utbildning som personal på Migrationsverket har möjlighet att gå vid flera tillfällen per år. Utbildningen ger ökad kunskap om olika typer av rörelsenedsättningar, ”vård som inte kan anstå” samt bemötande och möjligheter.
Projektet skapade också en utbildning för profession som möter den här målgruppen i sin vardag. I denna finns delar som patientdelaktighet, stigmatisering och Aktiv Rehabilitering med. Du hittar utbildningen här.

Projektet gav RG ökad kunskap om målgruppen och dess behov, förbättrade interna rutiner, utbildade förebilder, ledare och uppsökare med olika kultur och språkkunskaper så att vi i dag kan möta projektets målgrupp på ett bättre sätt.
Vill du veta mer om projektet? Hör av dig till Elin Goude Öhgren.

Invalid allmänbildning

Inom ramen för Integrationsprojektet hade RG och FIFH Malmö under våren 2021 tillsammans en serie med webbinarier för sina medlemmar. Under fem kvällar bjöds intressanta gäster in, som delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper inom en rad olika ämnen som är av intresse för personer med rörelsenedsättning. Henke Larsson var samtalsledare. Han är entreprenör, skapare av Rullstolsakademien och dessutom historisk idrottsprofil inom biljard. Henke ställde frågor som han var nyfiken att få svar på.

Webbinarierna blev väldigt uppskattade och nu finns de tillgängliga här, så att fler kan få ta del av dem. Sätt dig bekvämt och häng med på härliga dialoger.

Akt 1: En ryggrad att vara stolt över! Svenska förebilder inom funktionshindersrörelsen – Wenche Willumsen

Akt 2: Utanförskap – varför då? Strukturer och mekanismer som kan leda till utanförskap – Maria Johansson

Akt 3: När hjälp blir till stjälp – Inlärd hjälplöshet, trauma och sorgeprocesser – Hanna Isaksson

Akt 4: Vinn din egen guldmedalj – Idrottens betydelse för personer med funktionsnedsättning – Åsa Llinares Norlin

Akt 5: Att vara sin egen lyckas smed – hur man ökar anställningsbarhet – Rolf Engström, Rim Halfya, Mats Laveborn

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors