Rullstolsintegration Malmö

I Rullstolsintegration vill vi ge migranter möjlighet att integreras mer med sin rullstol och samhället vi lever i. Med ökade kunskaper, insikter och inspiration skapas möjligheter att leva ett mer aktivt och oberoende liv.

Längst ner på sidan finns information om när och var kursen hålls.

Anmälan »

Information på engelska »

Information på arabiska »

Rullstolsintegration är för dig som använder en manuell rullstol i din vardag och känner att du vill bli mer oberoende och självständig. Det går bra att delta som anhörig också för att lära sig mer om hur man kan öka sin självständighet med rullstol, samt hur man som anhöriga kan stötta. Man måste anmäla sig även som anhörig.

Vårt mål är att kursen ska ge dig kunskap och inspiration till att öka din självständighet i så många situationer som möjligt. Vi går igenom de viktigaste ämnena som berör dig som rullstolsbrukare i relation till omvärlden.
RG Integration

Under kursen kommer du utveckla dina färdigheter tillsammans med din rullstol. Genom att låta rullstolen göra det mesta av jobbet minskar slitaget på överkroppen. Du lär dig en skonsam teknik och ökar din fysiska självständighet. Genom att vara oberoende ökar din frihet och ger dig mer tillgänglighet i vardagen.

Vi går igenom tekniker för att ta sig fram i samhället, samt lösningar på vardagliga problem som att handla och ta hand om barn. Tillsammans tittar vi på vilka rullstolar som finns och vilken som passar just dig och dina behov. Vi lär ut service av rullstolen. På så sätt kan du själv fixa lättare justeringar av din rullstol.

Kursinnehåll

Konstruktion och matchning
Vilka rullstolar finns och vilken passar just mig och mina behov, vilken miljö ska den användas i samt service av rullstolen.

Hanterbarhet
Utveckla dina färdigheter tillsammans med din rullstol, hitta tajmning mellan rörelseenergi och balanskontroll, rullstolen ska göra det mesta av jobbet det minskar slitaget på överkroppen. Lär dig en skonsam teknik och öka din fysiska självständighet. Genom att vara oberoende ökar din frihet och ger dig tillgänglighet i vardagen.

Kropp och hälsa
Träning för att hålla livet ut som rullstolsbrukare, skapa ork att göra det jag vill.

Stadsmiljö
Tekniker för att ta sig fram i samhället, skapa sig själv mer tillgänglighet, våga ta sig utanför sin komfortzon i vardagen.

Vardagsrutiner
Lösningar på vardagliga problem som att handla, ta hand om barn, inspireras och inspirera varandra genom att dela med sig av sina vardagslösningar.

Mental friskvård
Att vara rullstolsbrukare tar mental energi i att förhålla sig till omgivningen, både fysiskt och mentalt. I denna kursdel tar vi upp normkritik och ger verktyg till att kunna hushålla med sina mentala resurser.

Personer att kontakta vid frågor

Tina: tina.toller@rgaktivrehab.se (svenska, engelska)
Revan: revan.hana@rgaktivrehab.se (svenska, arabiska)

Kontaktperson

Rullstolsintegration i Malmö

Datum: 9 september 2021 kl 15.00-16.30, därefter 1 gång per vecka i 12 veckor
Plats: FIFH-hallen i Malmö
Målgrupp: Personer i rullstol och deras anhöriga
Sista ansökningsdag: 30 augusti 2021 (det finns platser kvar och du kan fortfarande anmäla dig)