Kajakledarutbildning

I denna utbildning får du lära dig hur paddling och lägerliv kan anpassas för personer med fysisk funktionsnedsättning. Svenska kanotförbundet är samarbetspartner och håller i ledarskaps- och pedagogikdelar. De ger även rabatt till dig som är ledare i en kanotförening och vill gå utbildningen (läs mer längre ner).

OBS! Årets utbildning är inställd p g a för få anmälningar.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som vill vara ledare i de befintliga parakanotverksamheter som RG startade upp 2014 eller vill starta upp en liknande verksamhet på en ny ort. Utbildningen är även en lämplig fortbildning för dig som är kajakledare i en kanotklubb eller inom Friluftsfrämjandet och vill starta upp parakanotpaddling i din förening. Minimiålder för att delta är 16 år.

Utbildningens innehåll

Utbildningen består av fem delar:

  1. Digital workshop: RG och metoden Aktiv Rehabilitering, 27/3 kl 18-21 (om du anmäler dig efter den 27/3 får du i stället gå den den digitala workshopen i juni).
  2. Digital workshop med föreläsningarna Ett gott bemötande och inkluderade ledarskap samt Ledarskap och pedagogik, 11/5 kl 18-21
  3. Grundläggande utbildningshelg på Bosön, Lidingö 27–28 maj (lördag 09.30-20.00 och söndag kl 09.00-16.00).
  4. Praktik på någon av RG:s kajakaktiviteter
  5. Teoriprov

Tyngdpunkten i ledarutbildningen ligger på kajakpaddling och lägerliv med kajak. Dessutom ingår en utbildningsdel om skridskokälkåkning som är en utmärkt aktivitet att vara fysiskt aktiv med vintertid.

Utbildningshelg Bosön

Under utbildningshelgen kommer vi att bo på Bosöns idrottsinstitut och vara där hela lördagen. På söndagen checkar vi ut och åker till Brunnsvikens kanotklubb för en dag med paddling utomhus.

Moment som ingår under lördagen

  • Hur vi använder metoden Aktiv Rehabilitering vid kajakpaddling
  • Information om olika funktionsnedsättningar/skador
  • Förflyttningar och lyftteknik
  • Praktiskt pass i bassäng, säkerhet och räddningsteknik
  • Planering och genomförande av kajakhajk
  • Skridskokälkåkning, ett sätt att vara fysiskt aktiv vintertid

Moment som ingår under söndagen

  • Ledarskap och pedagogik i praktiken
  • Paddlingspass tillsammans med deltagare som är med i RG:s paddlingsverksamhet.

Praktik

Praktiken genomför du genom att delta som ledarpraktikant på en av RG:s paddlingar. Du kan välja mellan kvällspaddlingar vid Brunnsviken på kvällstid i maj, juni, augusti och september, eller vår dagsturspaddling runt Djurgården den 6/6 eller någon av våra kajakhajker. Under våren kommer vi att lägga upp paddlingsprogrammet på hemsidan. Om du inte har möjlighet att vara med på någon av dessa paddlingar, kan du även göra din praktik på någon av de paddlingar som genomförs av våra samarbetsparter i Norrköping, Göteborg, Malmö, Luleå och Falun.

Teoriprov

Som avslutning på utbildningen ska du få godkänt på ett teoriprov. När du klarat det så är du certifierad ledare.

Utbildningsmaterial

Som utbildningsmaterial används ”Kajak- och skridskohandboken - för dig med funktionsnedsättning”. Utbildningsmaterialet är på 150 sidor samt instruktionsfilmer. Det sista avsnittet vänder sig speciellt till dig som är ledare och där hittar du färdiga manualer för upplägg av kajak- och skridskoträning samt information om handikapp, attityder och bemötande.

Förkunskaper

Du bör ha erfarenhet av att ha paddlat kajak/kanot men vi ställer inga krav på vilken nivå du är som paddlare.

Hur utbildningen kom till

2011–2014 genomförde RG projektet ”Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv – för dig med funktionsnedsättning”. Syftet var att ge personer med fysisk funktionsnedsättning ökade möjligheter att paddla kajak, åka skridskokälke och utöva lägerliv. Under projekttiden startades friluftsverksamhet på fem orter: Luleå, Falun, Göteborg, Norrköping och Malmö. RG tog även fram ledarutbildningen ”RG Friluft” för att kunna utbilda ledare till orterna. Hitintills har ett sextiotal ledare gått utbildningen och blivit certifierade ledare. Vår målsättning är att kunna erbjuda utbildningen vartannat år.

Svenska kanotförbundets rabatt

Svenska kanotförbundet (SKF) ger 1000kr i rabatt för dig som är medlem i en kanotklubb/förening och vill gå utbildningen. Kontakta Danny Halmén på kanotförbundet för mer information danny.hallmen@kanot.com.

Avbokning

Avbokning ska göras senast 25 april.

Vid senare avbokning eller utebliven avbokning debiteras hela kursavgiften. För att inte debiteras kräver vi att sjukintyg uppvisas. Avbokning ska göras via e-post eller telefon till Masse Bjerkefors.

Kontaktperson

En mycket bra blandning av teori och praktiska övningar. Då gruppen var mindre hade man hela tiden möjligheten att ställa frågor och få hjälp i de praktiska momenten.

deltagare

RG Kajakledarutbildning 2023

Datum: Inställd p g a för få anmälningar
Plats: Bosön
Avgift: 2 900 kr (i dubbelrum) inkl. kursmaterial
Sista ansökningsdag: 25 april 2023